Elintarviketeollisuus asettaa korkeat vaatimukset laadulle, turvallisuudelle ja hygienialle. Nämä eivät ole vain sääntöjä tai suosituksia, vaan perusta, jolla yritysten maine ja kuluttajien luottamus rakentuvat. Kun Force aloitti yhteistyön H2O4U vedenpullottamon kanssa, tavoitteena oli viedä kunnossapito seuraavalle tasolle – ennakoivaksi kunnossapidoksi, joka varmistaa sujuvan tuotannon ja pitää tuotteen eli Salpausselän harjujen suodattaman pohjaveden laadun korkealla tasolla.
Yhteistyö käynnistyi kunnossapitojärjestelmän käyttöönotolla ja ennakkohuolto-ohjelmien rakentamisella. Nyt tuotantoa on ajettu ylös ja ennakkohuollot pyörivät tehtyjen suunnitelmien mukaisesti. Yhtenä sen osana on ensimmäinen iso venttiilihuolto, joka on juuri saatu onnistuneesti päätökseen Forcen ohjauksessa. Tämä merkitsee isoa askelta kohti järjestelmällistä ja tehokasta kunnossapitoa – erityisesti elintarvikealan erityisvaatimukset huomioiden.
Miksi venttiilihuolto on tärkeää elintarviketeollisuudessa?
Elintarviketehtaassa venttiilit ovat kriittinen osa tuotantoprosessia. Ne ohjaavat nesteiden virtausta ja annostelua – käytännössä ne määrittävät, miten prosessi toimii. Yhdessä elintarvikelaitoksessa voi olla jopa tuhansia venttiileitä, ja niiden kunnossapito on jatkuvaa, ympärivuotista työtä.
Rikkoutunut venttiili voi johtaa vakaviin seurauksiin:
- Vuotavat venttiilit voivat päästää eri nesteet sekoittumaan, mikä heikentää tuotteen laatua.
- Hygienia vaarantuu, kun bakteerit pääsevät rikkoutuneen venttiilin kautta tuoteputkistoon ja aiheuttavat kontaminaatiota.
- Pahimmillaan tämä voi aiheuttaa tuotteiden pilaantumista, takaisinvetotilanteita ja merkittäviä riskejä elintarviketurvallisuudelle.
Näiden ongelmien estämiseksi venttiilit vaativat säännöllistä ennakkohuoltoa, joka suunnitellaan kunkin tuotantolaitoksen tarpeiden, lakisääteisten vaatimusten ja elintarviketurvallisuusstandardien mukaisesti.
Näin venttiilit huolletaan
Venttiilihuolto on tarkkuutta ja suunnittelua vaativa prosessi, johon Force on rakentanut toimivan konseptin.
Venttiilit irrotetaan tuotantolaitteistosta yksi kerrallaan, niiden tiivisteet vaihdetaan ja ne pestään ja desinfioidaan perusteellisesti. Tämän jälkeen venttiilit asennetaan takaisin paikalleen ja tarkistetaan takaisinkytkennät. Lopuksi tarkistetaan mahdolliset vuodot ja tehdään hygieniavapautuskäytäntö tuotannon toimintamallien mukaisesti.
Venttiilihuollon kuten kaikkien muidenkin ennakoivan kunnossapidon toimien osalta ennakkohuoltosuunnitelmaa tarkastellaan koko ajan yhdessä laatuorganisaation kanssa. Näitä toimia ovat mm. soveltuvimpien tiivistemateriaalien valinta ja huoltovälien optimointi.
Koska tuotantolinja on pysäytettävä venttiilihuollon ajaksi, huoltojen ennakointi ja ajoitus ovat elintärkeitä tuotannon sujuvuuden varmistamiseksi. Force auttaa yhteistyökumppaneitaan rakentamaan systemaattisen huoltokonseptin, jossa ennakkohuolto tapahtuu suunnitellusti ja sen ajoitus synkronoidaan tuotannon kanssa minimoiden häiriöt. Tästä esimerkkinä on toteuttaa venttiilihuollot ns. ryhmävaihtoina esimerkiksi venttiilipatteristo kerrallaan.
Ennakoiva kunnossapito – laadun perusta
Forcen kunnossapitoasiantuntija Toni Koivisto korostaa:
"Oikein ajoitetut ja suoritetut ennakoivan kunnossapidon toimet ovat keskeisin tekijä laadukkaan tuotannon järjestämisessä."
”Ennakoiva kunnossapito ei ole pelkkä tuotannon varmistaja –se on strateginen keino nostaa tuotteen laatua ja tehostaa prosesseja. Venttiilien huolto on tästä yksi esimerkki. Hyvin huollettu venttiili varmistaa, että nesteet virtaavat suunnitellusti ja hygieenisesti, mikä johtaa tasalaatuiseen lopputuotteeseen ja kuluttajien tyytyväisyyteen”, tiivistää Koivisto.
”Forcen osaamisen ja järjestelmällisen lähestymistavan avulla vedenpullottamo voi nyt luottaa siihen, että sen venttiilit – ja koko tuotantoprosessi – ovat hyvässä kunnossa. Tämä ei vain varmista tuotteen laatua vaan säästää resursseja ja parantaa myös työturvallisuutta”, kertoo Tehdaspäällikkö Juho Larkio H2O4U Vedenpullottamosta.
Kunnossapito ei ole enää pelkkää reagointia ongelmiin. Se on ennakoivaa, suunniteltua ja tehokasta toimintaa, joka palvelee sekä liiketoimintaa että vastuullisuustavoitteita.